Ekstrakty suche BIO/EKO

Przedstawiamy Państwu naszą nową linię ekstraktów suchych BIO/EKO. Ekstrakty wytwarzane są przez naszego hiszpańskiego partnera – Biosearch S.A. – w fabryce certyfikowanej dla produkcji organicznej.
Ekstrakty dostępne są już od 25kg netto.
W przypadku zainteresowania zapraszamy do kontaktu: handlowy@pol-nil.com.pl

NAZWA POLSKA

NAZWA ANGIELSKA

NAZWA ŁACIŃSKA

Babka zwyczajna 5% polifenoli (BIO)

Platain 4% polyphenols (BIO)

Plantago major L.

Bez czarny DER 4:1 (BIO)

European elder / elderberry DER 4:1 (BIO)

Sambucus nigra

Bluszcz pospolity 0,5% polifenoli (BIO)

Common ivy 0.5% polyphenols (BIO)

Hedera helix

Bluszcz pospolity 4:1 DER (BIO)

Common ivy DER 4:1 (BIO)

Hedera helix

Jeżówka purpurowa / Echinacea 3% kwasy fenolowe (BIO)

Echinacea 3% phenolic acids (BIO)

Echinacea purpurea

Jeżówka purpurowa / Echinacea 4% polifenoli (UV) liście (BIO)

Echinacea 4% polyphenols (UV) leaves (BIO)

Echinacea purpurea

Koper włoski DER 4:1 (BIO)

Fennel DER 4:1 (BIO)

Foeniculum vulgare

Melisa 3% kwas rozmarynowy (BIO)

Melissa 3% rosmarinic acid (BIO)

Melissa officinalis

Melisa 5% kwas rozmarynowy (BIO)

Melissa 5% rosmarinic acid (BIO)

Melissa officinalis

Mięta pieprzowa 10% polifenoli (BIO)

Peppermint 10% polyphenols (BIO)

Mentha piperita

Mięta pieprzowa DER 4:1 (BIO)

Peppermint DER 4:1 (BIO)

Mentha piperita

Mięta pieprzowa DER 5:1 (BIO)

Peppermint DER 5:1 (BIO)

Mentha piperita

Ostrokrzew paragwajski / Yerba mate 2% kofeiny (BIO)

Yerba mate 2% caffeine (BIO)

Ilex paraguariensis

Ostrokrzew paragwajski / Yerba mate 8% kofeiny (BIO)

Yerba mate 8% caffeine (BIO)

Ilex paraguariensis

Pokrzywa zwyczajna DER 4:1 (BIO)

Common nettle DER 4:1 (BIO)

Urtica dioica

Tymianek DER 4:1 (BIO)

Thyme DER 4:1 (BIO)

Thymus vulgaris

Peptydy w proszku i w roztworze

PEPTYDY KOSMETYCZNE W PROSZKU

Działanie Kod Nazwa handlowa Nazwa INCI
Przeciwstarzeniowe SC-8220 SpecPed™ AH3P Acetyl haxapeptide-3/8
SC-8222 SpecPed™ GCu21P Copper tripeptide-1(GH2-Cu)
SC-8222-3 SpecPed™ ACu21P Cooper tripeptide-1(AHK2-Cu)
SC-8223 SpecPed™ PT1P Palmitoyl tripeptide-1(Pal-GHK)
SC-8224 SpecPed™ PT7P Palmitoyl tetrapeptide-7/3(Pal-QPR)
SC-8225 SpecPed™ PP3P Palmitoyl pentapeptide-4/3(Pal-KTTKS)
SC-8228 SpecPed™ POP Palmitoyl Oligopeptide(Pal-VGVAPG)
SC-8232 SpecPed™ AP1P Acetyl pentapeptide-1
SC-8234 SpecPed™ AO1P Acetyl Octapeptide-1/3(SNAP-8)
SC-8236 SpecPed™ PT5P Palmitoyl Tripeptide-5/3(PAL-KVK)
SC-1602 sh-Oligopeptide-1 sh-Oligopeptide-1
SC-8221 SpecPed™ SKE-P Dipeptide diaminobutyroyl benzylamide diacetate
SC-2316 SpecPed™ PP18P Pentapeptide-3/18
SC-2320 SpecPed™ PT38P Palmitoyl Tripeptide-38
Na worki pod oczami SC-8231 SpecPed™ AT5P Acetyl Tetrapeptide-5
Wybielające
i rozjaśniające
SC-8241 SpecPed™ T30P Tetrapeptide-30
SC-8242 SpecPed™ H2P Hexapeptide-2
SC-8243 SpecPed™ N1P Nonapeptide-1
Regenerujące
i odżywiające rzęsy
SC-8238 SpecPed™ MP17P Myristoyl Pentapeptide-17
SC-2314 SpecPed™ MH16P Myristoyl Hexapeptide-16
SC-2318 SpecPed™ BT1P Biotinoyl Tripeptide-1
Na porost włosów SC-8222-1 SpecPed™ GCu11P Copper tripeptide-1(GHK-Cu)
SC-8222-2 SpecPed™ ACu11P Copper tripeptide-1(AHK-Cu)

 

PEPTYDY KOSMETYCZNE W ROZTWORZE

Działanie Kod Nazwa handlowa Nazwa INCI
Przeciwstarzeniowe SC-8001 SpecPed™ AEEP Acetyl haxapeptide-8, Palmitoyl tripeptide-5,

Palmitoyl tetrapeptide-7, sh-Oligopeptide-1

SC-8226 SC-3000 Palmitoyl tripeptide-1(Pal-GHK) &

Palmitoyl tetrapeptide-3/7(Pal-GQPR)

SC-8227 SpecPed™ SC-AP1 Acytyl pentapeptide-1(0.1%)
SC-8227 SpecPed™ SC-AP1 Acetyl pentapeptide-1(0.05%)
SC-8230 SpecPed™ SC-AH3 Acetyl haxapeptide-3/8(0.05%)
SC-8230-2 SpecPed™ SC-AH3 Acetyl haxapeptide-3/8(0.3%)
SC-8233 SpecPed™ SC-PP3 Palmitoyl pentapeptides-3/4(0.01%)
SC-8235 SpecPed™ SC-AO1 Acetyl octanopeptide-1(0.05%)
SC-8237 SpecPed™ SC-PT5 Palmitoyl Tripeptide-5(0.1%)
SC-8240 SpecPed™ SKE Dipeptide diaminobutyroyl benzylamide diacetate (0.2-0.3%)
SC-8244 SpecPed™ SC-PO Palmitoyl Oligopeptide(o.12%)
SC-8245 SpecPed™ GHK2-Cu Copper peptide solution(GHK2-Cu)(0.1%)
SC-8245-1 SpecPed™ GHK2-Cu Copper peptide solution (GHK2-Cu)().1%)
SC-1603 EGFPlus sh-oligopeptide-1(10ppm)
SC-2317 SpecPed™ SC-PP18 Pentapeptide-3/18(0.05%)
SC-2321 SpecPed™ SC-PT38 Palitoyl tripeptide-38
Na worki pod oczami SC-8229 SpecPed™ SC-AT5 Acetyl tetrapeptide-5(0.1%)
Wybielające
i rozjaśniające
SC-2311 SpecPed™ Whiten-1 Nonapeptide-1(0.01%)
SC-2312 SpecPed™ Whiten-2 Tetrapeptide-30(0.16%)
Regenerujące
i odżywiające rzęsy
SC-8239 SpecPed™ SC-MP17 Copper tripeptide-1(GHK-Cu)
SC-8222-2 SpecPed™ SC-MH16 Copper tripeptide-1(AHK-Cu)
SC-2319 SpecPed™ LashLD Biotinoyl tripeptide-1(0.1%)

 

Stabil Zero

AKEMA_logo

Nazwa INCI:

Pentylene glycol / Glikol pentylenowy
Caprylyl glycol / Glikol kaprylowy
Ethylhexylglycerin / Etyloheksylogliceryna

Unikalny system wielofunkcyjny o właściwościach antybakteryjnych do stosowania w kosmetykach samo- konserwujących i bezzapachowych.
Stabil Zero to neutralny i uniwersalny system, który daje kosmetykom łagodną i skuteczną ochronę nie wpływając na kolor, zapach i pH. Jest idealnym rozwiązaniem dla najbardziej delikatnych kosmetyków do zastosowań w obszarze oczu, twarzy, błon śluzowych i w kosmetykach dla dzieci.

 

Konserwować bez środków konserwujących czy używać ich mniej?

Stabil Zero może pomóc!

Stabil Zero to nowa alternatywa dla uzyskania wiarygodnej stabilizacji mikrobiologicznej kosmetyków bez użycia tradycyjnych konserwantów i zapachów.
Ten system został przedstawiony, aby zapewnić pełne spektrum ochrony przeciw bakteriom, drożdżom i pleśniom na poziomie tylko 1,0-2,0%.
Jednocześnie Stabil Zero można również stosować jako „wzmacniacz konserwujący” w celu skutecznego zmniejszenia poziomu stosowania klasycznych środków konserwujących lub zwiększyć skuteczność innych środków przeciwbakteryjnych. Ten synergizm umożliwia technologom opracowanie indywidualnych koncepcji konserwacji za pomocą kombinacji z innymi środkami przeciwbakteryjnymi, które mogą być dostosowane do potrzeb każdego kosmetyku.

Tak więc sami Państwo możecie zdecydować, czy wykorzystać Stabil Zero samodzielnie czy w połączeniu z innymi konserwantami ale o niższym stężeniu. W ten sposób będziecie mogli najlepiej sprostać wymaganiom marketingowym i potrzebom formulacji.

 

Wygląd: Przejrzysta, bezbarwna i bezwonna ciecz

 

Opis

Oryginalna alternatywa dla delikatnej i skutecznej ochrony produktów higieny osobistej, bez tradycyjnych konserwantów i substancji zapachowych. Stabil Zero jest połączeniem powszechnie stosowanych wielofunkcyjnych składników, które oprócz szerokiego spektrum skuteczności przeciwbakteryjnej zapewniają wiele korzyści kosmetycznych jako środki zmiękczające i poprawiające odczucie na skórze oraz ko-emulgatory.

To synergiczne połączenie bezpiecznych i sprawdzonych wielofunkcyjnych środków przeciwbakteryjnych ma wpływ na pełny zakres zanieczyszczeń mikrobiologicznych. System ten stanowi skuteczną alternatywę dla tradycyjnych konserwantów kosmetycznych, umożliwiając technologom tworzenie samokonswerwujących się preparatów, wolnych od zapachu i ze zmniejszonym ryzykiem wystąpienia podrażnień i uczuleń.

Stabil Zero rozwiązuje większość problemów nowoczesnej konserwacji w kosmetykach. Spełnia podstawowe potrzeby działów technologii i marketingu dla bezpiecznych, skutecznych, stabilnych i neutralnych alternatywych środków przeciwbakteryjnych, które zostały przyjęte na całym świecie i są wolne od zakwestionowanych składników.

Działanie antybakteryjne

Synergiczne połączenie 1,2-dioli i ethylhexylglyceryny, które zapewniają wyważone i pełne spektrum działania antymikrobiolocznego na bakterie, drożdże i pleśnie. Mieszanka ta działa synergicznie z innymi składnikami preparatu, takimi jak środki chelatujące i przeciwutleniacze, przy pH i w warunkach, które hamują wzrost drobnoustrojów. Systemowy efekt, zgodnie z zasadami trudnych technologii, zapewnia niezawodne działanie w przypadku braku innych konserwantów lub znacznie zmniejsza poziom potrzebnych środków konserwujących.

Właściwości i stabilność

Stabil zero jest bardzo dobrze rozpuszczalny w alkoholu, glikolu propylenowym i glicerynie; jest rozpuszczalny w olejach polarnych i słabo rozpuszczalny w wodzie. Jest to bezbarwna i bezwonna ciecz, bardzo stabilna w pH, temperaturze i świetle. Ta mieszanka nie zmienia zapachu ani nie powoduje zmiany barwy gotowych produktów kosmetycznych. Może być stosowana w zakresie pH 3-9 i temperaturze procesu powyżej 80°C.

Zastosowania

Stabil Zero może być stosowany w kosmetykach spłukiwalnych i pozostających na skórze, nawet w najbardziej delikatnych preparatach takich jak ochrona dla niemowląt czy pielęgnacja oczu. Optymalny do projektowania preparatów samokonserwujących i bezzapachowych, szczególnie nadaje się do emulsji i preparatów na bazie oleju i środków powierzchniowo czynnych. Może być stosowany w wodnych kompozycjach do jego granicy rozpuszczalności. Typowe zastosowania do pielęgnacji ciała obejmują:

  • Pielęgnację włosów: szampony, żele, balsamy, odżywki, pianki, barwniki.
  • Pielęgnację twarzy i oczu: serum, toniki, żele, mleczka, kremy, środki czyszczące, maski.
  • Makijaż: podkłady, pudry, cienie do powiek, kredki do oczu, tusze do rzęs, pomadki, błyszczyki.
  • Produkty do golenia: kremy do golenia, kremy po goleniu, balsamy, kremy.
  • Pielęgnację ciała, stóp i dłoni: żele, mleczka, kremy złuszczające, oleje.
  • Pielęgnację przeciwsłoneczną : filtry przeciwsłoneczne, kosmetyki do opalania i po opalaniu, żele, mleczka, kremy, olejki, spraye, dezodoranty z kulką.
  • Produkty do kąpieli: żele pod prysznic, płyny do kąpieli, mydła do rąk, płyny do higieny intymnej, oleje, pudry.
  • Pielęgnację niemowląt: szampony, płyny do kąpieli, żele, balsamy, kremy, oliwki, pudry, chusteczki.
  • Wilgotne chusteczki: chusteczki dla niemowląt, chusteczki do rąk, chusteczki do twarzy i ciała, chusteczki dla kobiet, chusteczki do ochrony przeciwsłonecznej.

Poziom zastosowania

Stabil Zero można stosować samodzielnie w stężeniach 1,0-2,0%. Działa synergicznie z innymi wielofunkcyjnymi składnikami i konserwantami. Zwiększa aktywność tradycyjnych konserwantów pozwalając obniżyć poziom stosowania w kosmetykach bardziej trudnych do zabezpieczenia.

Zatwierdzone regulacje

 Składniki Stabil Zero oferują doskonałe profile bezpieczeństwa, długą historię stosowania i globalną zgodę ma wykorzystanie w produktach higieny osobistej. Stabil Zero spełnia wymogi regulacyjne kosmetyków na całym świecie (UE, USA, Ameryce Łacińskiej, Japonii, Korei, ASEAN) i nie zawiera niedozwolonych konserwantów.

Pomoc techniczna

AKEMA oferuje przeprowadzenie testów obciążeniowych aby wspomóc zastąpienie lub dostosowanie istniejącego konserwantu; optymalny poziom zastosowania jest sugerowany na podstawie testów przeprowadzanych na preparatach klientów.

Aby uzyskać więcej informacji, dokumentacji i próbek, prosimy o kontakt z naszym Działem Handlowym:

Monika Kędzierska                                                

tel.: (22) 814-20 00 wew.118, kom 600-078-969

e-mail: m.kedzierska@pol-nil.com.pl

 

Najważniejsze właściwości

  • Szerokie spektrum i wysoka wydajność konserwacji
  • Nie zawiera niedozwolonych konserwantów, substancji zapachowych i zakwestionowanych składników
  • Bazuje na składnikach kosmetycznych przyjaznych dla skóry i akceptowanych na całym świecie
  • Bezbarwna i bezwonna ciecz
  • Bardzo stabilny na pH, temperaturę i światło
  • Tworzenie nowoczesnych kosmetyków bez tradycyjnych konserwantów
  • Zmniejszenie poziomów stosowania innych środków konserwujących

 

Informacje podane w tej publikacji są oparte na naszej najlepszej wiedzy i doświadczeniu. Nie ponosimy żadnej odpowiedzialności w związku z ich stosowaniem. Obowiązkiem użytkownika jest działać zgodnie z obowiązującym prawem i przepisami i przestrzegać praw osób trzecich.

Ekstrakty suche BIO/EKO

Przedstawiamy Państwu naszą nową linię ekstraktów suchych BIO/EKO. Ekstrakty wytwarzane są przez naszego hiszpańskiego partnera – Biosearch S.A. – w fabryce certyfikowanej dla produkcji organicznej. Ekstrakty dostępne są już od 25kg netto. więcej »

Peptydy w proszku i w roztworze

Peptydy kosmetyczne w proszku oraz w roztworze więcej »

Stabil Zero

Nazwa INCI: Pentylene glycol / Glikol pentylenowy Caprylyl glycol / Glikol kaprylowy Ethylhexylglycerin / Etyloheksylogliceryna Unikalny system wielofunkcyjny o właściwościach antybakteryjnych do stosowania w kosmetykach samo- konserwujących i bezzapachowych. Stabil Zero to neutralny i uniwersalny system, który daje kosmetykom łagodną i skuteczną ochronę nie wpływając na kolor, zapach i pH. Jest idealnym rozwiązaniem dla najbardziej […] więcej »