Stabil Zero

AKEMA_logo

Nazwa INCI:

Pentylene glycol / Glikol pentylenowy
Caprylyl glycol / Glikol kaprylowy
Ethylhexylglycerin / Etyloheksylogliceryna

Unikalny system wielofunkcyjny o właściwościach antybakteryjnych do stosowania w kosmetykach samo- konserwujących i bezzapachowych.
Stabil Zero to neutralny i uniwersalny system, który daje kosmetykom łagodną i skuteczną ochronę nie wpływając na kolor, zapach i pH. Jest idealnym rozwiązaniem dla najbardziej delikatnych kosmetyków do zastosowań w obszarze oczu, twarzy, błon śluzowych i w kosmetykach dla dzieci.

 

Konserwować bez środków konserwujących czy używać ich mniej?

Stabil Zero może pomóc!

Stabil Zero to nowa alternatywa dla uzyskania wiarygodnej stabilizacji mikrobiologicznej kosmetyków bez użycia tradycyjnych konserwantów i zapachów.
Ten system został przedstawiony, aby zapewnić pełne spektrum ochrony przeciw bakteriom, drożdżom i pleśniom na poziomie tylko 1,0-2,0%.
Jednocześnie Stabil Zero można również stosować jako „wzmacniacz konserwujący” w celu skutecznego zmniejszenia poziomu stosowania klasycznych środków konserwujących lub zwiększyć skuteczność innych środków przeciwbakteryjnych. Ten synergizm umożliwia technologom opracowanie indywidualnych koncepcji konserwacji za pomocą kombinacji z innymi środkami przeciwbakteryjnymi, które mogą być dostosowane do potrzeb każdego kosmetyku.

Tak więc sami Państwo możecie zdecydować, czy wykorzystać Stabil Zero samodzielnie czy w połączeniu z innymi konserwantami ale o niższym stężeniu. W ten sposób będziecie mogli najlepiej sprostać wymaganiom marketingowym i potrzebom formulacji.

 

Wygląd: Przejrzysta, bezbarwna i bezwonna ciecz

 

Opis

Oryginalna alternatywa dla delikatnej i skutecznej ochrony produktów higieny osobistej, bez tradycyjnych konserwantów i substancji zapachowych. Stabil Zero jest połączeniem powszechnie stosowanych wielofunkcyjnych składników, które oprócz szerokiego spektrum skuteczności przeciwbakteryjnej zapewniają wiele korzyści kosmetycznych jako środki zmiękczające i poprawiające odczucie na skórze oraz ko-emulgatory.

To synergiczne połączenie bezpiecznych i sprawdzonych wielofunkcyjnych środków przeciwbakteryjnych ma wpływ na pełny zakres zanieczyszczeń mikrobiologicznych. System ten stanowi skuteczną alternatywę dla tradycyjnych konserwantów kosmetycznych, umożliwiając technologom tworzenie samokonswerwujących się preparatów, wolnych od zapachu i ze zmniejszonym ryzykiem wystąpienia podrażnień i uczuleń.

Stabil Zero rozwiązuje większość problemów nowoczesnej konserwacji w kosmetykach. Spełnia podstawowe potrzeby działów technologii i marketingu dla bezpiecznych, skutecznych, stabilnych i neutralnych alternatywych środków przeciwbakteryjnych, które zostały przyjęte na całym świecie i są wolne od zakwestionowanych składników.

Działanie antybakteryjne

Synergiczne połączenie 1,2-dioli i ethylhexylglyceryny, które zapewniają wyważone i pełne spektrum działania antymikrobiolocznego na bakterie, drożdże i pleśnie. Mieszanka ta działa synergicznie z innymi składnikami preparatu, takimi jak środki chelatujące i przeciwutleniacze, przy pH i w warunkach, które hamują wzrost drobnoustrojów. Systemowy efekt, zgodnie z zasadami trudnych technologii, zapewnia niezawodne działanie w przypadku braku innych konserwantów lub znacznie zmniejsza poziom potrzebnych środków konserwujących.

Właściwości i stabilność

Stabil zero jest bardzo dobrze rozpuszczalny w alkoholu, glikolu propylenowym i glicerynie; jest rozpuszczalny w olejach polarnych i słabo rozpuszczalny w wodzie. Jest to bezbarwna i bezwonna ciecz, bardzo stabilna w pH, temperaturze i świetle. Ta mieszanka nie zmienia zapachu ani nie powoduje zmiany barwy gotowych produktów kosmetycznych. Może być stosowana w zakresie pH 3-9 i temperaturze procesu powyżej 80°C.

Zastosowania

Stabil Zero może być stosowany w kosmetykach spłukiwalnych i pozostających na skórze, nawet w najbardziej delikatnych preparatach takich jak ochrona dla niemowląt czy pielęgnacja oczu. Optymalny do projektowania preparatów samokonserwujących i bezzapachowych, szczególnie nadaje się do emulsji i preparatów na bazie oleju i środków powierzchniowo czynnych. Może być stosowany w wodnych kompozycjach do jego granicy rozpuszczalności. Typowe zastosowania do pielęgnacji ciała obejmują:

  • Pielęgnację włosów: szampony, żele, balsamy, odżywki, pianki, barwniki.
  • Pielęgnację twarzy i oczu: serum, toniki, żele, mleczka, kremy, środki czyszczące, maski.
  • Makijaż: podkłady, pudry, cienie do powiek, kredki do oczu, tusze do rzęs, pomadki, błyszczyki.
  • Produkty do golenia: kremy do golenia, kremy po goleniu, balsamy, kremy.
  • Pielęgnację ciała, stóp i dłoni: żele, mleczka, kremy złuszczające, oleje.
  • Pielęgnację przeciwsłoneczną : filtry przeciwsłoneczne, kosmetyki do opalania i po opalaniu, żele, mleczka, kremy, olejki, spraye, dezodoranty z kulką.
  • Produkty do kąpieli: żele pod prysznic, płyny do kąpieli, mydła do rąk, płyny do higieny intymnej, oleje, pudry.
  • Pielęgnację niemowląt: szampony, płyny do kąpieli, żele, balsamy, kremy, oliwki, pudry, chusteczki.
  • Wilgotne chusteczki: chusteczki dla niemowląt, chusteczki do rąk, chusteczki do twarzy i ciała, chusteczki dla kobiet, chusteczki do ochrony przeciwsłonecznej.

Poziom zastosowania

Stabil Zero można stosować samodzielnie w stężeniach 1,0-2,0%. Działa synergicznie z innymi wielofunkcyjnymi składnikami i konserwantami. Zwiększa aktywność tradycyjnych konserwantów pozwalając obniżyć poziom stosowania w kosmetykach bardziej trudnych do zabezpieczenia.

Zatwierdzone regulacje

 Składniki Stabil Zero oferują doskonałe profile bezpieczeństwa, długą historię stosowania i globalną zgodę ma wykorzystanie w produktach higieny osobistej. Stabil Zero spełnia wymogi regulacyjne kosmetyków na całym świecie (UE, USA, Ameryce Łacińskiej, Japonii, Korei, ASEAN) i nie zawiera niedozwolonych konserwantów.

Pomoc techniczna

AKEMA oferuje przeprowadzenie testów obciążeniowych aby wspomóc zastąpienie lub dostosowanie istniejącego konserwantu; optymalny poziom zastosowania jest sugerowany na podstawie testów przeprowadzanych na preparatach klientów.

Aby uzyskać więcej informacji, dokumentacji i próbek, prosimy o kontakt z naszym Działem Handlowym:

Monika Kędzierska                                                

tel.: (22) 814-20 00 wew.118, kom 600-078-969

e-mail: m.kedzierska@pol-nil.com.pl

 

Najważniejsze właściwości

  • Szerokie spektrum i wysoka wydajność konserwacji
  • Nie zawiera niedozwolonych konserwantów, substancji zapachowych i zakwestionowanych składników
  • Bazuje na składnikach kosmetycznych przyjaznych dla skóry i akceptowanych na całym świecie
  • Bezbarwna i bezwonna ciecz
  • Bardzo stabilny na pH, temperaturę i światło
  • Tworzenie nowoczesnych kosmetyków bez tradycyjnych konserwantów
  • Zmniejszenie poziomów stosowania innych środków konserwujących

 

Informacje podane w tej publikacji są oparte na naszej najlepszej wiedzy i doświadczeniu. Nie ponosimy żadnej odpowiedzialności w związku z ich stosowaniem. Obowiązkiem użytkownika jest działać zgodnie z obowiązującym prawem i przepisami i przestrzegać praw osób trzecich.